Bikubene ved Fornes gård røktes i dag av Eirik Yven og Gry Fornes.

I Trøndelag er bringebær en viktig trekkplante for
biene. Bringebær finnes det rikelig av i området, og sammen med kløver og geiterams gir det honningen en lys farge og mild smak.

På sensommeren flyttes kubene til Hitra for å trekke på klokkelyng og røsslyng. Honningen fra klokkelyng er mild på smak og holder seg flytende, mens honningen fra røsslyng har en mer kraftig smak og fastere form.

Biefakta

  • Et bifolk består av én dronning og opptil 60 000 arbeidere og droner
  • En dronning kan legge 2000 egg om dagen
  • Dronningen kan leve 4–6 år, mens arbeiderne lever 4–5 uker
  • For å produsere ett kilo honning kan biene besøke over 3 millioner blomster


Sommerhonning

I Trøndelag er bringebær en viktig trekkplante for
biene. Bringebær finnes det rikelig av i området, og sammen med kløver og geiterams gir det honningen en lys farge og mild smak.

Lynghonning

På sensommeren flyttes kubene til Hitra hvor biene sanker honning fra blant annet røsslyng. Dette gir en mer kraftig smak enn sommerhonningen noe som gjør den blant annet velegnet til å ha på kraftig oster.

Honning fra klokkelyng

Honningen fra klokkelyng er mild på smak og holder seg flytende. Honning fra klokkelyng passer ypperlig i te så vell som på milde oster.

Spor honningen

Alle som har kjøpt honning av oss i fra og med 2018 kan her spore hvor biene har hentet nektaren sin fra. Dette gjør du med å finne “best før”-datoen i listen under kartet og trykke på linken.

Map loading, please wait ...

Sverming

Sverming er en naturlig del av bienes formering. Når biesamfunnet har blitt så stort at det begynner å bli trangt om plassen begynner biene å komme i noe vi birøktere kaller svermerus. Samfunnet begynner da å lage flere dronninger og gammeldronningen gjør seg klar for å sverme. Når dette skjer tar dronninga med seg ca. halvparten av samfunnet, mellom 15 – 20 tusen bier, og drar på leting etter ett nytt hjem.

Mens de er på leting etter ett nytt sted å bo lander de ofte i ett tre eller oppunder ett tak. Her hviler biene litt mens noen speidere flyr ut og leter etter ett egnet sted for å danne en ny koloni. Dette kan være i ett uthus, en kjeller eller andre steder som gir god ly og som gjerne har en liten åpning ut i det fri som de bruker som flygehull.

Når biene har funnet ett sted å etablere kolonien flytter alle biene fra svermen inn og blir boende der til vinteren. Ettersom vinteren er såpass kald i Norge er det liten sjanse for at biene overlever vinteren. Det er derfor ønskelig at vi fanger svermen før den etablerer seg i veggen, kjelleren eller taket.

Ser du en biesverm så kan du ta kontakt med oss også kan vi hente den dersom det er mulig. Vi har hentet flere svermer i Stjørdal de siste årene og har god erfaring med dette.

Det er imidlertid en del som at feil av en biesverm og ett vepsebol. I plansjen under prøver vi å gi en liten oppklaring i hva som er en sverm og hva som er ett vepsebol. Vi kan også fjerne vepsebol om dette ønskelig, mot en liten kostnad.


Oppskrifter

Honningkake

Honningkake er en smakfull kake som er enkel og rask å lage, står seg lenge i kjøleskapet og blir faktisk bedre og bedre etterhvert. Med denne kaken i hus så da har du alltid en kake klar når du får besøk.

Honningkake

Ingredienser

  • 4 egg
  • 250 g sukker
  • 250 g honning
  • 100 g smør
  • 2 ts kanel
  • 1 ts malt nellik
  • 1 ts pepper
  • 1 ts malt ingefær
  • 1 ts malt muskat
  • 1 ts malt stjerneanis
  • 2 ts bakepulver
  • 250 g hvetemel

Visp egg og sukker til eggedosis. Tilsett smeltet smør og honning og bland godt. Bland alt det tørre og rør det forsiktig inn i røra.

Helles i smurt form og stekes på 150 grader i 1 time.

Kaken avkjøles, pakkes i plast/folie og kan gjerne modnes noen dager før servering.