I 2020 var honningen vår ganske hard, mens i fjor var den myk og fin. To sesonger og to helt ulike konsistenser på honningen. Hvordan kan det ha seg?

Innenfor birøkt er det ingen år som er lik. Biene henter nektar fra en rekke planter og dette varierer mye fra år til år og ikke minst fra sted til sted.

Noen år kan honningen domineres av nektar fra villbringebær, mens andre år kan det være geitramsen. Dette avhenger av værforhold, biestyrke og plassering av kubene.

Geitrams

Honning bestående av kun villbringebær blir oftere mer hard enn honning med geitrams og hvitkløver. Videre gjør geitramsen at honningen krystalliseres raskere, så det er viktig å følge godt med i prosessen.

Fargen på honningen varierer også mye fra år til år og sted til sted. Sommerhonning med mye villbringebær og hvitkløver blir lys og noen ganger nesten helt hvit, mens honningen fra røsslyngen blir mørk.

Samme sted, men tre forskjellige år og tre forskjellige smaker

Det naturlige vanninnholdet påvirker også hvor fast honningen blir. For at honningen ikke skal gjæres må den være under 20 %, men blir den tørrere enn 14-15 % vil den og bli veldig fast.

De siste årene har vi opplevd tørre somre og mye villbringebær i tillegg til at geitramsen blomstrer tidligere enn vanlig.

Denne kombinasjonen fører til at man får mye villbringebær og geitrams samt at honningen blir ekstra tørr. Samlet gir dette en tørr honning som krystalliseres raskt.

Bringebær er den viktigste trekkplanten i Trøndelag

Med andre ord så er det naturlige variasjoner som gjør at sommerhonningen blir slik den er. Den er kanskje fast og litt vanskelig å få ut av glasset, men den er fremdeles søt og god.

Ett lite triks er å sette glasset i varmt vann på 30-35 grader og la den stå litt, så mykner den litt opp og blir lettere å få ut. Temperaturen er den samme som biene har i kuben, så honningen tar ikke skade av dette.

Sommerhonningen fra 2021 er myk og enkel å få ut av glasset.

Vårt utvalg av sommerhonning finner du under. Se hele utvalget av honning og andre godsaker på vår nettbutikk, fornesgard.no/honning.