Skrevet av Jan Erik Granbo – Lidenskaplig laksefisker
Generelle råd
Fluevalget i Forra er ikke noe spesielt vanskelig, Forralaksen er ikke på noen måte særere enn i andre elver og fargen på vannet kan sammenlignes med Stjørdalselva, Surna og Gaula for eksempel. Så mange av de samme fluene som brukes i andre Trøndelagselver kan du og fiske med i Forra. Hvis det er noen forskjell så er det størrelsen på fluene, dette vi si at jeg bruker en del mindre fluer etter at vårflommen har lagt seg enn for eksempel i Stjørdalselva.
Forra er jo en mindre elv, så derfor i 75 % av sesongen så bruker jeg en del mindre fluer her. Men på vannstand over 70 m3 i Forra bruker jeg store tubefluer, opp imot 10-12 cm vingelengde. Dette tilsvarer ca 250 m3 i Stjørdalselva, så det er kun på de forholdene fluene er så å si like som i de større elvene. Det som skiller seg mest ut er fra ca 8 m3 og lavere vannstand. Da er fluene jeg bruker i Forra mindre. Tubefluene jeg bruker da er rundt 2-4 cm i vingelengde, og krok str for vanlige laksefluer rundt krok 6-10.
Vårflom
Alt er vannstandsavhengig, så fisker du i Forra fra 1. – 15.juni er det større tubefluer som gjelder. Er elva over 70 m3 så bruker jeg som sagt like store tubefluer som i hovedelva. Nå går laksen jevnt oppover elvedalen, derfor er det en fordel med store fluer og ikke minst synkesnører. Mønster som gjelder nå er varianter av Bhatagorva eller typiske flomfluer i farger som gull, orange, med lette innslag av brunt eller svart i vinge og hackel. Er det brunt vann så kan du gjerne bruke en helt Orange tubeflue med sterke innslag av flash innbundet i vinge. Er det blankere vann, så fungerer fluer som Green Highlander, Gary Dog. På så stor elv så har jeg fisket mye med Steffenallysen, og Flash Wing serien til Steffen Granbo, disse fluene finner du binde beskrivelse med bilder på Granbo-flyfishing.no.
Jeg har tatt laks på Fornes valdet på over 80 m3. Selv om det er en del færre steder som fisker bra på så høy vannstand, så finnes det noen virkelige gode områder selv på så stor elv. Men det er ikke ofte man opplever elva over 70 m3 i sesong, det har jeg kun opplevd 2 ganger i løpet av mine sesonger i denne elva. Er elva så stor så er det greit å bruke en 14 fots stang i klasse 9-10.
Er elva noe mindre, altså imellom 30 og 60 m3, så er det tubefluer rundt ca 8 cm vingelengde som jeg bruker. Dette er en veldig god vannstand i Forra, og Fornes valdet har noen veldige fine høler på så stor elv. Jeg liker de samme mønstrene på denne vannstanden også, bare at de er noe mindre i size- og flashmengden. Trenger ikke være så dominerende lenger, fargen på vannet er jo blitt bedre nå når elva har blitt mindre. Når det gjelder snørevalg nå, så varierer jeg mer mellom litt lettere synkeliner og tyngre flyt/synkliner. Nå funker en 13 fots stang i klasse 8-9 veldig godt, men du kan fint fortsatt bruke 14-foteren også.
Laksefiske i Forra?
Sjekk hva som er ledig av fiske og overnatting her.
Normal vannstand
Fisker du her i fra 15. juni til ca .10. juli, så vil elven normalt være mindre, du vil ofte oppleve elva i str 15-30 m3, noe som er en helt vanvittig bra vannstand på Fornesvaldet. Da er hele valdet spennende og det er svært mye å fiske på. For min del så kommer flere mønster i bruk i denne perioden. Nå er det både storlaks og mellomlaks på elva. Flere av hølene blir oppgangshindrende slik at laksen kan stoppe opp på flere steder. Dette innbyr til et mer variert fiske både når det gjelder flue og snørevalg. Fluene er som sagt mindre og jeg vil også i større grad bruke varianter av flyt/synksnører, gjerne med en kombinasjon av flyt/s3 til s5. Nå bør du alltid ha med en Sunraytube i boksen, men også fluer som Teal and silver på gråværsdager fisker bra. Så varianter av Bhatagorva, Green Highlander, Teal And Silver, Sunrays er aktuelle mønster. De lokale fiskerne i Stjørdal bruker ofte egen komponerte fluer med gull eller kobber i kroppen, brunt, svart og orange i vinge eller hackle. Dette blir brukt både i hovedelva og i Forra. Nå kan du fint bruke en 12-13-foters stang i klasse 7-9.
Liten vannstand
Fra ca 10. juli og ut sesongen fisker vi ofte på lav vannstand i Forra, og det er da det begynner å bli virkelig spennende synes jeg. Har du mellom 8-15 m3, så er det ikke noe kritisk, da er det veldig gode forhold i elva. Først lavere en ved 5 m3 så begynner fisket å bli noe mer krevende, og under slike forhold så fisker jeg ikke med tohånds fluestang, da bruker jeg en enhånds i klasse 7. Men har du en lettere switch som skal ha 20-26 grams snørevekt, kan du fint bruke den. Når det gjelder snører fra 8-15 m3, så bruker jeg nå kun flyt/synk nører, og gjerne varianter fra flyt/synk 1 til s3. Men på noe plasser så er det greit med et flytesnøre også ned mot 8 m3.
Fluevalget; fra 8 m3 og lavere bruker jeg et større utvalg av fluer. Nå er det greit med de minste tubefluene og krokfluene. Jeg fisker i overflata også nå, da gjerne med Riffling Hitch, Bombers eller foambers. Jeg har mine egne nymfevarianter også, disse kan du også se på web siden til Granbo Flyefishing. Små Sunrays, Allys Shrimp, March Brown, da har du et godt utvalg på liten vannstand.
Fra 15 m3 og lavere vannstand så har jeg et eget favoritt mønster som jeg kaller Fornes tuba, den er inspirert av Kopparslagar flua fra Gauldalen. Dette er en flue som ikke er så fargesterk, litt i samme stil som Mach Brown mønsteret kanskje, og den består av kobber farge i kroppen og en jordfarget brunfarge i hackel og vinge, men har et lite Orange trigger punkt i butten på den.
Denne flua er helt magisk i Forra og jeg har den i 2 forskjellige størrelser, 4 og 8 cm vingelengde. 8 cm-varianten bruker jeg rundt 8-15 m3 og den minste på lavere vannstand en dette. Dette mønsteret er en knallflue på laks som står i hølene.
Snørevalget lavere en 8 m3, er stor sett flyt eller flyt/synk 1. Jeg anbefaler kortere skyteklumper da disse fisker mye mer effektive i små høler og smale strømstriper.
Ved skumringsfisket i Forra bruker jeg Red Butt, Stoats Tail, Sunray eller Rotenon flua!
Sommerflom
Da er det tilbake til de større fluene igjen. Elva kan raskt komme opp i ca 50 m3, og da blir vannet ofte farget, så Orangevariantene med mye flash i er de som bør stå på fortommen. Stenger i 13-14-fot, vannet er jo varmere nå en ved en vårflom, snører rundt synk 3-4 og flyt/synk 3-5 er det som jeg skifter imellom på de forskjellige stedene. Noen steder kommer laksen nære land på så høy sommerflom og der holder det med et flyt/synk 3 snøre.
Jan Erik Granbo tok sin første laks i 1975 og har siden den gang knapt sluppet taket på fluestanga! Gjennom snart 20 år i fluefiskebransjen, hvor han jobber for Guideline, samt sin lidenskap for laksefiske, har han opparbeidet seg en solid kompetanse innen fluefisket.
Sammen med sønnen, Steffen, har de firmaet Granbo Flyfishing hvor de kjører en rekke foredrag og kurs. Blant annet avholder Granbo hvert år et tre-dagers fluekastekurs på valdet vårt hvor deltakerne bor på Nesset og fisker eksklusivt på valdet.